ZC Dravlje brezplačna nuhalna svetlina

Nuhalna svetlina kdaj jo opraviti?

Nuhalna svetlina kdaj jo opraviti in kdaj je brezplačna

Nuhalna svetlina kdaj jo opraviti in kdaj je brezplačna?

Za nosečnico sta to dve zelo pomembni vprašanji.

  1. Nuhalno svetlino z zgodnjo morfologijo ploda in dvojnim hormonskim testom lahko nosečnica opravlja od 10. tedna nosečnosti do 13. tedna 6 dni nosečnosti.
  2. To pomeni, da se je na pregled nuhalne najbolje prijaviti že kar nekje okoli 8. tedna nosečnosti, da se lahko dogovorite za primeren prost termin.
  3. Nosečnice, ki se odločijo, da bodo opravljale tudi test NIFTY, se istočasno z nuhalno pogosto prijavijo tudi na NIPT test NIFTY. To ni potrebno iz ginekoloških vzorokov, ampak iz povsem praktičnih, da se nosečnica samo enkrat odpravi v ginekološko ordinacijo in hkrati opravi dva (nuhalna in NIFTY) oz. tri teste (nuhalna z dvojnim hormonskim testom in NIFTY).
  4. NIFTY lahko nosečnica opravlja od 10. tedna nosečnosti dalje, ko je v venski krvi nosečnice že prisotno dovolj prostega DNK-ja ploda.
  5. NIFTY časovno navzgor ni omejen, ga pa običajno nosečnice delajo nekje do 18. tedna nosečnosti. Ni pa omejitve, če želite, ga lahko npr. delate tudi v 20. tednu nosečnosti.
NIFTY Ljubljana ZC Dravlje, izvajajo brezplačno nuhalno svetlino
NIFTY Ljubljana ZC Dravlje

Slišala sem, da je nuhalna svetlina brezplačna, ali to drži?

Drži. Od aprila 2023 je nuhalna svetlina z zgodnjo morfologijo ploda in dvojnim hormonskim testom brezplačna za vse nosečnice z veljavno kartico ZZZS.

Sta pa še dva pogoja za brezplačno nuhalno: ustanova, ki jo izvaja, mora biti del javnega zdravstva ali koncesionar, ginekolo_inja pa mora imeti licenco FMF za strokovne preglede in izračune verjetnosti nuhalne svetline.

Plačljive so kvečjemu dodatne ultrazvočne slikice na nosilcu podatkov zaradi samega nosilca podatkov (na primer ultrazvočne slikice z nuhalne vašega plodka na CD-ju ali USB-ključku).

Na brezplačno nuhalno se lahko prijavite v Zdravstveni center Dravlje, ki se lahko pohvali z največjim številom opravljenih nuhalnih v Sloveniji. Pokličite prijazne medicinske sestre v ZC Dravlje na 051 336 847 ali jim pišite na ordinacija@zcd.si. Kontaktirate jih lahko tudi preko obrazca za naročanje na spletki noseca.com. Glede na vaše želje in terminske medicinske potrebe vas bodo uvrstile na pregled. Pred tem predlagamo, da si na spletki noseca.com ogledate več info o nosečnosti. V sodelovanju z ZC Dravlje je nastala tudi tale objava.

ZC Dravlje izvaja brezplačno nuhalno svetlino. Kontakt za brezplačno nuhalno v ZC Dravlje, Ljubljana:

Zdravstveni center Dravlje, ZCD, Cesta na Poljane 24, Ljubljana

ordinacija@zcd.si