ZC Dravlje brezplačna nuhalna svetlina

Brezplačna nuhalna svetlina

Brezplačna nuhalna svetlina na kartico ZZZS

Brezplačna nuhalna svetlina z zgodnjo morfologijo ploda in dvojnim hormonskim testom je zlati standard preiskav v nosečnosti, ki ga od aprila 2024 krije ZZZS za vse nosečnice z veljavno kartico ZZZS. To je pomembna preiskava, ki so jo do tedaj nosečnice pogosto krile same, zato je prav, da se o njej pozanimamo. Na primer na spletni strani ZC Dravlje, v sodelovanju s katerim je nastal tale prispevek.

Zdravstveni center Dravlje brezplačna nuhalna svetlina na kartico ZZZS

Ali mi pripada brezplačna nuhalna svetlina?

Vsaki nosečnici v Sloveniji z veljavno kartico ZZZS pripada brezplačna nuhalna svetlina. Naročite se okoli 8. tedna nosečnosti, in sicer v ginekološko ambulanto, ki ima licenco FMF in koncesijo, da lahko izvaja brezplačne nuhalne. Za pregled ne potrebujete napotnice, ampak samo veljavno kartio ZZZS. Naročanje na nuhalno je najbolj pametno ob 8. tednu nosečnosti, sam pregled pa se izvaja med 11. tednom in 13. tednom 8 dnevom nosečnosti. Se je pa seveda na brezplačno nuhalno potrebno naročiti 3 tedne do 14 dni prej, da dobite prost termin.

Predlagamo, da pokličete prijazne medicinske sestre v ZC Dravlje na 051 336 847 ali jim pišite na ordinacija@zcd.si. Kontaktirate jih lahko tudi preko obrazca za naročanje na spletki noseca.com. Glede na vaše želje in terminske medicinske potrebe vas bodo uvrstile na pregled.

Brezplačnem pregled nuhalne svetline: potrebujem samo kartico ZZZS

Drži. Za brezplačen pregled nuhalne potrebujete zgolj kartico ZZZS. Ne potrebujete napotnice svojega ginekologa. V ZC Dravlje pojasnjujejo, da je dodatno doplačilo zgolj za USB ključek, če ga želite imeti za večje število slikic svojega ploda.

Ginekologinja dr. Reš Muravec iz ZC Dravlje v zvezi z brezplačno nuhalno na kartico ZZZS pravi takole: “Samo nuhalno svetlino z zgodnjo morfologijo ploda in dvojni hormonski test izvajamo za katerokoli nosečnico iz vse Slovenije, ki ima veljavno kartico ZZZS (posebna napotnica ni potrebna). Če nosečnica nima kartice ZZZS, sta preiskavi samoplačniški.  Za preiskavo nuhalne svetline in dvojni hormonski test imamo licenco FMF.”

Konktakt za brezplačno nuhalno v ZC Dravlje, Ljubljana:

Zdravstveni center Dravlje, ZCD, Cesta na Poljane 24, Ljubljana

ordinacija@zcd.si