ZC Dravlje brezplačna nuhalna svetlina

Nuhalna ali NIFTY?

Nuhalna ali NIFTY: kaj naj izberem?

Nuhalna, NIFTY, ZC Dravlje

Nuhalna ali NIFTY: kaj naj izberem za svoj plod? Po posvetu z ZC Dravlje ugotovimo, da strokovnjaki iz Zdravstvenega centra Dravlje v Ljubljani predlagajo nosečnicam obe preiskavi. Zakaj?

Nuhalna svetlina z zgodnjo morfologijo ploda in dvojnim hormonskim testom poda 80% verjetnost na najpogostejše tri trisomije. Prav tako lahko v dobrih pogojih poda informirano ugibanje o spolu ploda. Je pa več kot samo to: je tudi zgodnji morfološki pregled ploda, njegove rasti. Prav tako je nuhalna zadnja možnost, ko lahko prilagodimo PDP (predvideni datum poroda) velikosti ploda in ne zgolj datumu zadnje menstruacije. Še več, če niste prepričani, kdaj je bil prvi dan zadnje menstruacije (verjemite, tudi to se zgodi), je nuhalna možnost, da se informirano postavi PDP.

NIFTY pa je še bolj natančna neinvazivna preiskava, v kateri nosečnici odvzamemo kri in v njej iščemo prosti DNK ter na podlagi tega ugotavljamo verjetnost za najpogostejše trisomije, najpogostejše druge kromoskomske napake in po želji tudi spol. NIFTY poda bolj natančno verjetnost kot nuhalna (99%), a nuhalna hkrati poda informacije, ki jih NIFTY NIPT ne more, saj NIFTY sam po sebi ne vključuje ultrazvočnega pregleda.

Kje opraviti nuhalno in NIFTY hkrati?

V ZC Dravlje vas z veseljem naročijo na nuhalno svetlino z dvojnim hormonskim testom in NIPT NIFTY. Pri tem pri njih lahko nuhalno z veljavno kartico ZZZS opravite brezplačno, NIFTY pa je plačljiv (cena je odvisna od izbranega paketa). Če ste slučajno zamudili termin za nuhalno, pa še vedno lahko opravljte samo NIFTY.

Preberite veliko info o nosečnosti in pregledih v nosečnosti na noseca.com. Na pregled v Zdravstveni center Dravlje se naročite na mail ordinacija@zcd.si ali preko obrazca za naročanje na noseca.com. Prispevek je nastal v sodelovanju z ZCD.